måndag 27 februari 2012

Tid för vårsådd inomhus

Persisk kryddkrasse, rucola, basilika  och tomat
kan eleverna redan nu så inomhus i klassrummet
och sen taga med sig hem.























Persisk kryddkrasse en smakrik  bladväxt                                                                                             
Wrinkled   Crinkled  Cress  Lepidum sativum
odlas ofta i Persien. Plantorna blir skördefärdiga på 6 veckor.



Förra året när jag träffade invandrare på
Norrliden,  Kalmar såg jag hela bäddar med
något ljusgrönt, som hade skrynkliga blad
5 -7 cm högt.

















Detta var kryddkrasse, fick smaka på dessa ettriga, smakrika blad.





Rucola växer vild i södra frankrike
har en kryddig smak, växer fort och får ej sakna vatten.





















Basilika härstammar från Indien
Det finns många olika sorters basilika med
helt olika smaker. Basilikan kan efter
uppkomsten när det blivit frostfritt stå utomhus
och producera blad ända fram till frosten.


























Tomat härstammar från västra Sydamerika.






















Flera vilda släktingar är krypande med långa rankor
med små hårda frukter. Namnet tomat är av aztekiskt ursprung.
Omkring 1540 kom tomaten till Europa. Främst italienarna
uppskattade detta ”guld äpple”. Det finns många sorter som
blir små buskar och behöver ej bindas upp.
Dess kan eleverna ha hemma över sommaren.



Odling
Kryddkrasse, rucola så många frön i varje kruka 0,5 cm mellan fröna.
Dessa kan sedan sås utomhus fram till 15 juni och sedan igen efter 20 juli.
Rucola och kryddkrasse är kort dagsväxter och går i blom om dagen är för lång.
Börjar dessa blomma tag  bort  blomman, så bryter dom nya blad.

Basilika sås med 2 -3 cm mellan fröna.
Tomat sås 1-2 frön per kruka för att sedan planteras om eller ut.



Användbarhet
Förutom att det är gott på smörgåsen, blir kryddkrassen,  rucolan,
basilkan en bra del i salladen eller bara njut av den vackra plantan.
Tomaterna kan eleverna göra marmelad av på hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar