söndag 22 april 2012

Våren här nu så rädisor, morot och rödbetor.


Jorden reder sig dvs. den går att bearbeta inför sådd av rädisa,
 morot och rödbeta. Dessutom har jorden fått upp lite värme s
om kräves för frögroningen. Rädisorna kan skördas innan
sommarlovet, rödbetor och morötter är skördefärdiga efter sommarlovet.


















Rädisa är en ung förädling av rättikan.
Först på 1700-talet kom den rädisa  fram vi ser idag.



















Morot kommer från Aganistan. Roten var då grenig och violett. På 900-talet
uppträder en konisk rot i Mindre Asien. Denna kom via morerna till Europa'
på 1100-talet. Därefter har moroten utvecklats i Europa till morot vi har idag.
























Rödbetor har sitt ursprung i strandbetan precis som mangold.
På 200 talet finns rödbetan i Italien. Den spreds av romarna
och kallades ”romersk beta” ända fram till 1500-talet. Senare
utvecklades även betor som sockerbetor och djurfoder.


Odling
Rädisa vill växa snabbt med tillgång till vatten hela tiden
annars blir smaken skarp och går i blom.
För att hindra angrepp av jordloppor håll markytan fuktig eller strö ut aska.
Gallras till 1-2 cm mellan plantorna.
























 
Morot kan sås tidigare än rödbetan. Dessa frön sås
grunt 0,5-1 cm då de är små. Gallras till tidiga morötter
1 -3 cm och höstmorötter c:a 5 cm mellan plantorna.























Rödbetsfröna trivs ej i kall och för blöt jord
ruttnar fröna gärna. Låt jorden torka upp då gror
fröna snabbt. Gallras till 2- 5 cm mellan plantorna.


Så här kan Ni använda det Ni odlat.
Rödbetor gallrade småplantor, bladen  5- 6cm höga
kan användas i sallad.


Matematik
Ni kan räkna uppkomstantalet,
stora och små skördade grönsaker, mäta höjder
för att sedan använda resultaten för procenträkning,
sannolikhetsbegrepp, göra diagram och histogram.
Detta gör att fler elever ges möjlighet att lära.

Återkommer om en vecka förkultivering av pumpor och bönor

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar